Zamawianie pizzy. Krok po kroku.

by - wtorek, 26 września 2017 02:34

Zjedzenie pizzy we Włoszech to pewnego rodzaju MUST. Każdy turysta który spędza swój urlop czy wakacje w Italii wybierze się przynajmniej jednego dnia na pizzę. PRZYNAJMNIEJ. Pizzerie są na każdym rogu i jest to w sumie jedna z najtańszych opcji żywieniowych. Za kilka euro możemy zjeść coś naprawdę sycącego i pysznego, usiąść, odpocząć i zebrać siły na dalsze zwiedzanie. Jeśli mieszkacie we Włoszech lub Italia to częsty kierunek Waszych podróży, ten post nie będzie dla Was niczym nowym. Kieruję go przede wszystkim dla osób, które wybierają się po raz pierwszy na południe Europy lub dla tych, którzy przy każdym wyborze pizzy dostają bólu głowy...


1) WYBÓR PIZZERII - przykro mi to stwierdzić, ale nawet we Włoszech możemy trafić na kiepską pizzerię. Już nie pierwszy raz zamówiłam pizzę, której nie byłam w stanie dokończyć. Najgorzej jak ciasto rośnie dopiero w moim brzuchu (i to już po wyjściu z knajpy!) lub sos pomidorowy albo pozostałe składniki nie są najlepszej jakości. Blech. Jeśli podróżujecie, warto podpytać się o fajne pizzerie na recepcji w Waszym hotelu/hostelu, w punkcie informacji turystycznej czy w jakimkolwiek barze. Możecie też śmiało poszperać w internecie i przejrzeć strony takie jak chociażby tripadvisor, gdzie cenne recenzje nakierują Was do odpowiedniego miejsca.

2) ROZMIAR PIZZY - nie znajdziecie pizzy w rozmiarach mała, średnia, duża, XL, XXL, XXXL. Rozmiar jest jeden. Pizza jest jedna, na jedną osobę. Ewentualnie zamawiając na wynos spotykałam się z wersjami pizz XXL w rodzinnym formacie, ale nie jest to reguła. Nie zapominajmy też o pizzy, która sprzedawana jest na wagę czy w kawałkach. Opcje są różne. Dzisiaj chciałabym się skupić na pizzy zamawianej w pizzerii, gdzie siadamy, dostajemy nasze menu' i obsługuje nas kelner. Jeśli nie jesteście super głodni to możecie zamówić jedną pizzę na dwie osoby, ale nie jest to we włoskim stylu.


3) CENY - jak już wcześniej wspomniałam, pizza to dość tania sprawa. W widełkach od 5 do 10 euro dostaniemy pyszną, cieplutką pizzę, którą najemy się po kokardkę. Im więcej składników na pizzy, tym wyższa cena. A. Nie zapominajcie o coperto, czyli opłacie za nakrycie, która zostanie doliczona do Waszego rachunku. Z reguły kalkuluję, że wyjście na pizzę dla dwóch osób to koszt od 20 do 30 euro (wliczając napoje).

4) SOSY - powtórzę się po raz enty - we Włoszech do pizzy nikt nie zaserwuje Wam ketchupu czy sosu czosnkowego. Jeśli pizza wydaje się Wam za sucha to możecie poprosić o oliwę lub pikantną oliwę z papryczką chili.

5) WYBÓR PIZZY. I tutaj pojawia się problem. Kelner wręcza nam menu' w którym mamy do wyboru do koloru ok. 30 rodzajów pizz. Którą wybrać? Która będzie nam smakowała? A może wybrać INNĄ, takiej której nigdy nie jadłam? A co jak mi nie podpasuje? Te i tysiąc podobnych pytań będzie kotłowało się w naszych głowach. Przejrzyjcie na spokojnie menu' i zastanówcie się na co konkretnie macie ochotę w tym konkretnym momencie. Wiem. Łatwo mówić, a potem sama siedzę całą wieczność i nie umiem się zdecydować.

KLASYCZNE PIZZE

MARGHERITA - nie ma bardziej klasycznej pizzy niż margherita. Sos pomidorowy i mozzarella. Prostota i klasa w 100%.

CAPRICCIOSA - pizza "kapryśna" na której znajdziemy jeden wielki mix składników. Z reguły są to: oliwki, szynka, kapary, pieczarki, anchois, karczochy UWAGA: polska capricciosa to najzwyklejsza PROSCIUTTO e FUNGHI.

MARINARA - sos pomidorowy, czosnek i oregano.

PROSCIUTTO E FUNGHI - polska capricciosa, czyli szynka i pieczarki.

4 STAGIONI - jak sama nazwa wskazuje (cztery pory roku) pizza jest z reguły podzielona na 4 części. Znajdziemy na nich oliwki, karczochy, prosciutto cotto i pieczarki.

4 FORMAGGI - pizza serowa. Cholesterol w czystej postaci.

DIAVOLA - pizza z pikantną kiełbaską. W polskich pizzeriach odpowiednikiem jest pizza peperoni.

VEGETARIANA / ORTOLANA - pizza wegetariańska, serwowana z sezonowymi warzywami. Raz dostałam ją w wersji szpinakowej. Od tego czasu pytam zawsze o składniki.

MARE E MONTI - pizza jest połączeniem morza i gór, czyli znajdziemy na niej owoce morze i grzyby.

FRUTTI DI MARE - pizza z owocami morza.

PIZZE NIESTANDARDOWE

PIZZA HAWAII / HAWAIANA - zbrodnia. Włoski nie akceptują połączenia szynki i ananasa. Nie znam Włocha, który zamówiłby pizzę hawajską. W większości restauracji nawet jej nie dostaniecie. Po raz pierwszy pizzę hawajską zobaczyłam nad Gardą i od razu.... musiałam ją zamówić.


PIZZA WURSTEL E PATATINE - najpopularniejsza pizza wśród włoskich dzieciaków. Pizza z PARÓWKAMI i FRYTKAMI. Nie wierzyłam póki nie zobaczyłam jej na własne oczy.

GORGONZOLA, NOCI E PERE - serek gorgonzola, orzechy i gruszki. To dopiero mix smakowy. Brzmi bardziej jak deser.... choć według jednego znajomego Włocha w Polsce widział jak ktoś jadł/zamówił pizzę z DŻEMEM. Po namysłach wywnioskowałam, że chodziło mu o pizzę góralską z oscypkiem i żurawiną. To żurawina i ananas są bee a gruszki na pizzy mogą być? Hmm...


Dwa lub trzy smaki na jednej pizzy? Hmm.....  wrzućmy tę kwestię do worka z ketchupem i pizzą hawajską. To jedynie polskie wariacje na temat pizzy... Jeśli chcecie dwa smaki na jednej pizzy to po prostu zamówcie pizzę 4 stagioni. Czasami w menu' znajdziecie też pizzę łączoną jak na poniższym zdjęciu: wegetariańska + calzone.


A jaką pizzę najchętniej zamawiam ja?

Osobiście mam listę swoim ulubionych pizz w naszych lokalnych restauracjach. Wśród nich znajdzie się pizza z serkiem BURRATA i prosciutto crudo lub pizza CARPACCIO serwowana z carpaccio z wołowiny, rukolą i płatkami parmezanu. Od czasu do czasu zamawiam pizzę serową, diavolę czy wegetariańską, bo warto próbować wszystkiego. Nie przepadam za pizzami z kaparami, anchois, owocami morza i karczochami. Nie oznacza to jednak, że ich nigdy więcej nie zamówię. Zmieniają się nasze smaki i upodobania. Kiedyś nie przełknełabym oliwki, teraz mogę się nimi zajadać. Uwielbiam owoce morza, ale pizza frutti di mare do końca mnie nie przekonuje. Prawdopodobnie pizza z owocami MORZA nad JEZIOREM Iseo nie należy to tych najlepszych. Dlatego próbujcie lokalnych smaków!! Najlepiej jak składniki są świeże a nie mrożone.


Wracając jeszcze na chwilę do ciasta....na północy im cieńsza pizza, tym lepiej. Rozkręca się też pomału kwestia pizz bezglutenowych, sojowych czy razowych. 

6) SKŁADNIKI. Nie wszystkie pizzerie mają na stanie menu' w języku angielskim. Słówka, które wzbudzają pewnego rodzaju wątpliwości to bez wątpienia:

- ZOLA - ser gorgonzola

- FUNGHI / PORCINI - pieczarki / borowiki

- PANNA - śmietana

- COTTO / CRUDO - prosciutto cotto / prosciutto crudo, szynka gotowana / szynka surowa, długodojrzewająca

- MELANZANE - bakłażany

- TONNO - tuńczyk

- SCAGLIE DI PARMIGIANO / GRANA - płatki sera parmezan 

- CARCIOFI - karczochy

- PEPERONI - papryka

- SPECK - południowotyrolska wędzona szynka

- BRESAOLA - kolejny rodzaj wędliny, która jest solona i suszona. Nie ma w niej grama tłuszczu. Charakteryzuje się czerwono-brązowym kolorem i charakterystycznym smakiem. Można ją zamówić tez w formie carpaccio. Palce lizać!

- ACCIUGHE - słone filety anchois. Kto nie lubi ryb, powinien omijać ten składnik szerokim łukiem.



7) CZY PIZZĘ JEMY RĘKOMA?  Jak najbardziej! W każdej knajpie dostaniecie sztućce, ale najważniejsze żebyście Wy czuli się wygodnie i komfortowo! I nieważne czy to malutka pizzeria czy elegancka restauracja! Liczy się chwila! Buon appetito!


mg

You May Also Like

2 komentarze

  1. Zawsze zamawiam pizzę na www.szybkapizza.pl. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy trudno rozkręcić własną pizzerię? Mnie się marzy taki biznes. Na pewno trzeba znaleźć miejsce, sprzęt, obsługę i fachowca od robienia idealnej pizzy. Zamówić potem opakowania na pizze i tylko czekać na klientów. Ja powiem szczerze, że przepadam za pizzą i mogłabym ją jeść dosłownie codziennie. Szczególnie taką na grubym i chrupiącym cieście.

    OdpowiedzUsuń